Télvíz idején vágyott a lelkem a melegre, a napsütésre, talán ezért választottam következő olvasmányomnak Frances Mayes Napsütötte Toszkánáját. Pont egy ilyen szívmelengető írás kell ebben a borús időben, és máris jobb lesz az ember hangulata!

 12063096_1525410097778666_1912324442_n

Leírás: A könyv egyaránt nevezhető útleírásnak, szakácskönyvnek vagy társadalomrajznak, de leginkább regény. Frances Mayes naplószerűen beszéli el, hogy élete új párjával miként teremtettek igazi otthont a toszkánai Cortona melletti régi házban, és leltek második hazára Olaszországban. Az írónő egyszerre tudja rabul ejteni az olvasó gondolatait és érzékszerveit. A sültmalacárus, a zöldséges, a házvétel körüli hercehurca, a toszkán konyha megannyi fortélya, a pohárban megcsillanó bor ugyanolyan fontosságot kap, mint a történelmi, művészettörténeti, irodalmi kitekintés. Megjelenését követően a könyv több mint két évig folyamatosan szerepelt az amerikai bestsellerlistákon.

Vélemény: Nagyon lassan haladtam ezzel a könyvvel, de ez cseppet sem vont le az élvezeti értékéből. A film adaptációt előbb láttam, és az alapján kicsit másra számítottam, de mindent összevetve nagyon tetszett Frances Mayes regénye, szuperül adja át a hangulatokat, pillanatokat, érzéseket, ízeket. Nekem is kedvem lett volna most Cortonába utazni, mindent megkóstolni, magamba szívni kicsit az olasz városok hangulatát, ejtőzni egyet a délutáni sziesztán, letépkedni a borostyánt a házfalról és felújítani egy vidéki kis menedéket. Cselekmény a könyvben nem sok van, mégis egészen élő, nagyon élvezetes olvasmány. A receptek lapozgatása közben összefutott a nyál a számban! A szótárat a könyv végén sajnos én is csak későn vettem észre, pedig párszor jól jött volna, ha tudom mit is jelentenek azok az idegen szavak. A könyvből készült film egy picit mozgalmasabb, romantikusabb, és nekem jobban is tetszett, szóval végig vártam valami nagy „történést”, ami a könyvben nem jött el, és rá kellett jöjjek hogy ez valóban „csak” egy útikönyv, receptekkel, társadalomrajzzal, kultúrával, érzékletes leírásokkal. Annak viszont kiváló! A könyvet olvasásra, a filmet megnézésre ajánlanám szívesen bárkinek!