Kedy kérte, de gondoltam másnak is érdekes lehet, hogy írjak kicsit a Karácsonyi hangulatról nálunk, illetve a dekorációkról, és hogy hogyan is néz ki ilyenkor a ház. Elég nehéz feladat elé lettem állítva, ugyanis az évek során számtalan képet felhalmoztam Karácsony témában, megpróbáltam most ezek közül szelektálni, ami cseppet sem volt egyszerű. Igazán nagy túlzásokba nem szoktunk esni a dekoráció terén, nálunk nem néz ki úgy a ház, mintha behányt volna a Télapó, inkább apróbb, kisebb dekorokat helyezünk el itt-ott. Sok díszt évek óta használunk újra és újra, így annyira nem is változatos a díszítés, de azért megpróbálom egy részét bemutatni.

KÍVÜLRŐL: A külsö dekorációkról sajnos nincsenek fotóim, de az az igazság hogy nem is annyira jelentős a dolog nálunk. Fenyő girlandokat szoktunk kirakni a kerítésre végig és az ablakpárkányokba, az ajtóra egy kis piros koszorút, az ablakunkban pedig csak egy hétágú gyertyatartó világít visszafogottan. Anyukám nagyon szereti a natúr és nem túl csicsás dolgokat, így mi ennyivel meg is elégszünk általában. Mikor kislány voltam, még hagyománynak számított hogy az ablaküvegekre a gyerekeknek festettek a szülők mindenféle télapós, karácsonyis mintákat. Az egyik legkedvesebb emlékeim közé tartozik, hogy apukám milyen mesteri dolgokat festett nekem évről-évre temperával: angyalkákat, hóesést, komplett szánkót rénszarvasokkal, Mikulást. Sokszor mesekönyvből nézte ki a mintákat, amit pausz papírra méretarányosan kinagyított, majd azt sablonnak használva felrajzolta először a kontúrokat, aztán kitöltötte színekkel a képet. Ezek a festések sokszor órákon át készültek, de szerintem minden évben a miénk volt a legmenőbb ablak, míg a többi csak amolyan mázolmány volt ezekhez képest. Utáltam, amikor le kellett mosni és minden évben vártam a következő alkotást! Érdekes, hogy felnőtt fejjel milyen dolgok maradnak meg szép emléknek bennünk, számomra ez mindenképp az!

A FA: A lakásunk leginkább Karácsonyi éke tagadhatatlanul a fa! Pár éve vettünk egy műfenyőt, de annyira nem tetszett senkinek, illetve nem volt meg a hangulata, hogy jó régóta egyáltalán nem is állítottuk fel. Kari egyik repülős kollégájának saját fenyvese van közel hozzánk, Karácsonyfákat ültet, nevel és termeszt. Mióta megy a repülőzés nálunk, azóta mindig a Feritől vásároljuk a fákat, szépek és rengeteg-féle van, mindenki megtalálhatja a leginkább neki tetszőt. Már megfigyeltem hogy nekem mindig az éppen aktuális fánk a legszebb, az alábbi képen soronként, évről-évre láthatjátok a fáinkat 2011-2015 között, fentről lefelé haladva:

karacsonyfak2011_2015_1

Díszek gyanánt nagyon régi, gyerekkoromból származó gömböket használunk, csak ritkán kerülnek újak a repertoárba. Égősorból eljutottunk odáig hogy már csak piros maradt, így jövőre ebből szeretnék venni egy újat, mert kicsit már unalmas lett. Többnyire kék-ezüst vagy arany-piros vonalon díszítünk, de a természetes díszeket is szívesen használjuk: úgy mint szaloncukor, habkarika, házi, kézzel készült mézesek, szalmadíszek. Az emeleten, az én szobámban is szoktunk felállítani fenyőt, pár éve vettem egy fehér műanyag fát, és ő lett a nagy kedvencem. Többször meséltem hogy mindenki utálja a családból, mert iszonyú giccsesnek tartják, és sokáig én sem tudtam elképzelni hogy egyszer egy ilyen fát szeretni fogok, de külföldi inspirációs oldalakat böngészve azon kaptam magam hogy egyre jobban tetszett évről-évre, míg végül egyszercsak nekem is kellett! Azóta a család is megbarátkozott vele valamelyest, és szerintem nagyon hangulatos ahogy világítanak rajta az égők, olyan mintha egy nagy havas, hófehér fa lenne, alatta pedig csillognak az ajándékok. Szóval szeretem!

karacsonyfak2011_2015_2

AZ ÜNNEPI ASZTAL: Finomságok terén nagyon be szoktunk lendülni a csajokkal, ilyenkor Karácsonykor igyekszünk egy kicsit még különlegesebb és ünnepibb dolgokat készíteni. Vannak hagyományosan bevált süti-receptjeink, pl. a gyorsan nyújtható, tényleg puha mézeskalács, a kókuszos keksztekercs, a beiglik, az ostyás-szelet, gesztenyés sütikből szintén van pár tuti befutónk, illetve az ünnepi tortát most már hagyományosan én készítem, és mindig igyekszem valami különleges megjelenést adni neki. Halászlevet évek óta nem főztünk már Karácsonykor, ezt általában Bátaszéken pótoljuk be Karival. Nálunk inkább sültek, töltött csirke, pörkölt és székelykáposzta készül ilyenkor. Mindig sikerül annyi kaját felhalmozni hogy pukkadásig ehessük magunkat, aztán napokig ne kelljen főzni, csak fetrengeni.

karacsonyi_finomsagok

BELSŐ DEKOROK, FÉNYEK: Talán tudjátok már páran, hogy egy 3 szintes családi házban lakunk mi heten. Az alsó szint teljes egészében apukám műhelye, a második szinten “élünk” úgymond, a harmadikon pedig tesómék, mamám és az én szobám található. Leginkább a nappalit és az étkezőt szoktuk feldíszíteni, ide is a kintre használt műanyag fenyőgirlandokat tesszük fel a boltívekre meg a szekrényre, ezek kicsit havas hatásúra vannak festve és nagyon hangulatosak szerintem. A girlandokat piros masnikkal és natúr szalmadíszekkel díszítjük fel. Az asztalokra mindig keresünk valami szép, Karácsonyos terítőt, a konyha és az étkező ablakaira pedig matricákat/fóliákat rakunk amik csillogós hópelyheket ábrázolnak. Az ajtóinkra mindig kerül egy-egy karácsonyi koszorú, az asztalra pedig adventi koszorú, amin a gyertyákat szoktuk csak cserélgetni. Az én szobámban nagyon szeretem a fényfüzéreket, égősorokat, gyertyákat használni. Ezekből mindig újítok be valamit évről-évre. A legújabb kedvencem most a hópihés égősor, minden nap bekapcsolom a TV alatt és iszonyú jó hangulatot kelt. Pár téli plüssöt is elő szoktam szedni ilyenkor, rénszarvasokat, kis hóemberkéket, és berendezek a komódon egy “Karácsony” sarkot, ahol a kapott csokikból és gyümölcsökből van egy nagy tálra való, ebből lehet napközben csipegetni. Ha a fenyő-árusoknál hozzájutunk akkor szoktunk vásárolni fenyő-ágakat, ezeket régen még csokorba kötve ingyen is osztogatták. Otthon az asztalokra ezekből is teszünk egy-egy vázával és némi minimál díszítéssel. Karácsonyfa helyett is szuper alternatíva lehet, hiszen az árusok az alsó fenyőágakat amúgy is levágják és jobbára csak kidobálják.

CSOMAGOLÁS: Az ajándékok csomagolásánál sokszor már előre kitalálom hogy milyen színvilágot szeretnék követni, és ahhoz ragaszkodok is minden csomag esetében. Egyik évben tiszta natúr papírokat használtam, később arany-kék-ezüst díszítőket, idén rózsaszín-piros színű dolgokat. A csomagokra mindig teszek kívülről is valami kis kedvességet: fenyőágat, karácsonyfagömböt, ajándékkísérőt, szeretem, ha picit személyre szabott a dolog és ha időm engedi el tudok vele szöszmötölni. A látszat ellenére szeretem csomagolni az ajándékokat és eltervezni hogy milyenek legyenek. Egyelőre annyi csomagolópapírom maradt, hogy szerintem évekig nem kell újat vennem.

karacsonyi_dekorok

HANGULAT: Hát nagyjából ennyit tudtam összehozni nektek. Remélem hogy érdekes volt valamennyire. Azért felmerülhet bennetek a kérdés hogy nálunk mindig csupa móka és kacagás lenne a Karácsony? Itt kell leszögeznem hogy természetesen NEM! Voltak nekünk is nagyon nehéz időszakaink, pl. amikor apukám daganatos betegsége (és annak súlyossága) pont Karácsonykor derült ki, vagy amikor a Karácsony előtti héten szörnyű betegségben elvesztettük a kiskutyánkat, és még sorolhatnám. Sokszor adódik úgy az életben hogy nincs kedv, nincs hangulat, hogy az embert elnyomják a negatív dolgok, a sok rohanás, hogy úgy érezzük nincs elég idő, energia, és legszívesebben hagynánk a fenébe az egészet. Viszont akkor is azt tapasztalom, hogy a legnagyobb rosszkedv és letargia közben is nagyon sokat segít a család, nagyon felemlő az ha mindenhez egy csipet humorral tudunk nekiállni, és nagyon megéri az ünnep a befektetett energiát. Ha egy kicsit is odaszánjuk magunkat és teszünk azért hogy a környezetünknek szép/szebb ünnepe legyen, akkor mi is sokkal jobban fogjuk magunkat érezni. És igen, én is megéltem már csendes és visszafogott Karácsonyt is, és nagyon vidámat, nyüzsgőset és szomorút is, meg sokfélét, de mindegyiket próbálom örömmel fogadni, a rossz dolgokat pedig elengedni. Igyekszem kihozni a maximumot mindig abból amink van, hogy szép ünnepünk legyen. A lényeg az, hogy ha odaég a beigli, elfogy a csomagolóanyag, a lábunkba áll a fenyőtüske, vagy fagyott egeret hoz fel a kutya a Karácsonyfa alá (volt már rá példa!), akkor is tudjunk vidámak maradni és higgyük el, évek múlva ezek lesznek a legjobb sztorik a Karácsonyi asztalnál! Tudjátok hogy van… ez nem katasztrófa, csak Karácsony! Álljunk hozzá pozitívan, abból baj nem lehet! 🙂
(A képek klikk-re nőnek, jó nézelődést nálunk!)