Igazi “klasszikus” következik, úgy tűnik én évekkel le vagyok maradva, mert csak most jutottam el az olvasásáig!

11809812_1623430337912339_955552176_n

Leírás: Fogyókúrázni fogok (most már tényleg), hetente háromszor edzõterembe járok, leszokom a dohányzásról, a fényképeket albumba rakom, nem beszélek ki másokat a hátuk mögött, otthon is rendesen felöltözöm, megtanulom beprogramozni a videót, és végre rendes pasit kerítek magamnak.

Ismerős? Ha Ön, kedves Olvasó, még sohasem tett ilyen vagy ezekhez hasonló újévi fogadalmakat, akkor Ön egy szent, vagy férfi. Ha viszont érezte már úgy, hogy gyökeresen változtatnia kellene az életén, akkor számos közös vonása lehet e könyv hősnőjével, Bridget Jonesszal, akinek naplójából élete egy évének történetét ismerhetjük meg. Bridget túl van a harmincon, és legnagyobb bánatára még mindig „szingli”, vagyis nincs férjnél. Egy könyvkiadóban végez amolyan aktatologató munkát, és csak az tartja benne a lelket, hogy az asztalától állandóan láthatja az imádott férfit. Január elején a szülei baráti köre által rendezett újévi vigasság rémségein próbálja túltenni magát. Az effajta összejövetelek nem titkolt célja, hogy őt összehozzák a megfelelőnek ítélt fiatalemberrel, és rendszerint katasztrofálisan végződnek. Saját barátai – a harcos feminista Sharon; a kétgyerekes Magda, akit csal a férje; Jude, akinek a barátját mindenki utálja; a homoszexuális Tom – szintén ellátják különféle jó tanácsokkal az élet dolgait illetően, miközben néha maguk is látványosan melléfognak a saját szerelmi és egyéb ügyeikben. De mire újra eljön a szilveszter, sok mindenki életében sok minden megváltozik.

A könyv hihetetlen sikert aratott nem csak Angliában és Amerikában, hanem nálunk is, amit nem utolsósorban fergeteges humorának és a könyvből készült filmnek köszönhet. És valóban, Bridget naplóján minden nő szívből kacaghat – ki azért, mert ő nem ebben a cipőben jár, ki azért, mert nem csak ő jár ebben a cipőben. A férfiak is pompásan szórakozhatnak rajta, talán még tanulnak is belőle.

Vélemény: Gondolom ez az a könyv amit senkinek nem kell bemutatni! 🙂 Nálam az a tipikus eset állt fent hogy előbb láttam a filmet és csak később olvastam a könyvet, ezért sajnos folyton hasonlítgattam egymáshoz a kettőt. Be kell valljam nekem a film sokkal jobban tetszett, viccesebbnek találtam, és a szereplők megválasztása is kitűnő volt, imádtam benne Hugh Grantet és Colin Firth-öt is, Renée Zellwegerről nem is beszélve, aki kitűnően alakította a kicsit bamba, kétbalkezes és duci, mégis szerethető Bridgetet. A könyvben nekem kicsit sok volt már Bridget anyjából és a barátokból is, sokkal hangsúlyosabbak mint a filmben. Szívesen olvastam volna többet Danielről és Mark Darcyról, és hiányoltam jópár vicces jelenetet, ami a filmben megvolt, a könyvben viszont nem. Összegezve: többet vártam a könyvtől, a film alapján, nem volt annyira vicces és romantikus sem, de azért nem bántam meg hogy végigolvastam. Valószínűleg rárepülök majd a második és harmadik részre is, ha már lúd legyen kövér alapon, pláne hogy ezeket a részeket még filmben sem láttam, így biztosan izgalmasabb lesz!