Hihetetlen hogy már a Húsvét is eltelt! Idén különösen korán jött az ünnep, és én megint nem túl sokat élvezhettem belőle. Lehet mondani, hogy végig-dolgoztam az egészet. Nem olyan vészes amúgy, már megszoktam. Általában be vagyok osztva ilyenkor, mondván én még fiatal vagyok és “se kutyám, se macskám”, ami persze egyáltalán nem igaz, hiszen nekem is van családom, nem is kicsi, sőt még kutyám is, és egy csodálatos vőlegényem. De hát úgy tűnik az én szakmámban minimum 2 gyerek kell(ene) ahhoz, hogy otthon ünnepelhessem a nyuszis napokat a szeretteim körében. Idén is az irodában ettem a sonkát meg a tojást egyedül, de valahogy mégsem volt olyan lehangoló mint azt vártam. Egy idő után az embernek már nem tűnnek fel az ünnepnapi és a hétvégi műszakok, meg az éjszakázás sem. Hozzá lehet idomulni.

Amúgy nem panaszkodom, mert nálunk amolyan előrehozott Húsvét volt, pénteken és szombaton kimaxoltuk az ünnepet rendesen. Bátaszéken is voltunk, anyósom várt minket finom sonka-ebédre, utána sokáig beszélgettünk. Még süti sem volt, csak olyan egyszerű hideg kaja, de annyira jó volt mégis, szeretem a tavaszi ünnepeket. Eredetileg nagyobb körben ebédeltünk volna ott is, de végül ez tolódik, majd remélem sikerül valamikor bepótoljuk!

Rékánál olvastam, és eléggé egyet értek abban hogy a Húsvét is, mint sok keresztény ünnepünk, inkább a befelé fordulásról és lelki dolgokról kell, kellene hogy szóljon. Tisztában vagyok vele hogy ez sok családnál azért nincs így, hiszen nem mindenki vallásos, és attól még megélhetik nagyonis szépen ezt az ünnepet. Én szeretem hogy anyukám hite által azért a lelki dolgok is jelen vannak a családban, ilyenkor én is valahogy jobban elmélyülök a gondolataimban és igyekszem befelé is figyelni. De emellett persze megvoltak a “külsőségek” is: szokásosan kitakarítottuk szépre a házat, mostunk, kis ablakpucolás is volt, porszívóztunk, port töröltünk, és feldíszítettük a barkákat színes tojásokkal. Idén két vázányi barkát is sikerült begyűjteni, így a nappaliban és az étkezőben is áll egy-egy barka-fa. Olyan szépek és tavasziasak, sokszor az ünnep után is hagyjuk még egy picit díszelegni. Bármennyire idősek is vagyunk, minden évben kapunk a szüleimtől nyuszi-fészket. Nem kell nagy dolgokra gondolni, csak kis apróságok mindig: egy-egy csoki, nekem tusfürdő, Katinak metszőolló, Karinak banános csoki. És még sorolhatnám. Amiről tudják, hogy örülünk, és szebbé teszi picit az ünnepet. Jó érzés arra kelni, hogy vár valami a kosárban az étkezőasztalon! Én is szoktam elrejteni a szülőknek kis csokikákat, ajándékot itt-ott a lakásban, és mindig nagyon vidámak amikor megtalálják. Szerintem aranyos dolog ez, és jó hagyomány, amit az ember szívesen visz majd tovább.

husvet2015

A kajákat megint villám-tempóban rántottuk össze, már szombaton főttek a nagy sonkák, a tojásokat pedig este 10-kor festegettük anyával, mert annyira megcsúsztunk az időnkkel a különböző családi programok miatt. Ilyen se volt még eddig, hogy éjszakába nyúlóan festegetek, most kipipálhatom a listáról! Megpróbálkoztam idén is a harisnyás-virágos tojásfestési módszerrel. Hát kb. 3 tojás lett értékelhető, a többin sajnos nem látszik meg a minta. Valószínűleg én is béna voltam, jobban rá kellett volna szorítani a harisnyát a tojásokra, meg a festék sem lehetett az igazi, mert ha a tojásokat nem is, legalább a kezemet befogta lilára rendesen. Majd jövőre újra kísérletezem, remélem nagyobb sikerrel! A bevásárlást apával intéztük még pénteken. Nem hittem el hogy mekkora ember-dömping volt az összes boltan! Tülekedtek mindenhol a vásárlók, és majonézes tormát már ekkor nem lehetett kapni kb. sehol. Őrület! Amúgy is az idegeimen táncolnak a vasárnapi zárva-tartással, de most a Húsvét miatt ez a téboly csak fokozódott. Örülök hogy viszonylag ritkán kell a nagybevásárlásokon részt vennem!

Idén az ünnepi menünk is nagyon jól sikerült! Ezért leginkább most anyát lehet dicsérni, én csak kisegítő voltam a konyhában. Készült ünnepi sült csirke, vegyes pörkölt, aranyló húsleves, rántott karfiolok és rántott hús, és egy szép csokis torta, nyuszi tojásokkal a tetején. Nyilván nem egy napon főtt mindez, de akkor is sok meló összerakni. Én egyébként ilyenkor simán el-élek sonkán, tojáson és tormán is. Annyira szeretem ezt a menüt, valószínűleg azért mert egy évben kb. egyszer vesszük elő ilyen párosításban. A kedvencem a főtt tojás az egészből, nem is tudom miért nem csinálok sűrűbben a hétköznapokon, nem is olyan macerás megfőzni, mégis mindig ellustálkodom.

Sajnos, a szabadtéri programokból idén nekünk nem sok lett. Kifejezetten hideg volt végig a hétvégén, fújt a szél nagyon, borult volt és kellemetlen idő. Picit kimentünk a reptérre, de ott sem sokat időztünk. Összességében alig örülhettünk 1-2 napsütéses órának. A hétre viszont már 20 fokokat ígérnek, amiben nagyon bízom, annyira jó lenne kicsit a szabadban a levegőn kirándulni! Legalább azt elmondhatom hogy elhervadni nem fogok. Kari annyira cuki volt, meglepett délelőtt a munkában és megöntözte jól a fejemet valami borzalmas kölnivel. Estig főhettem hát a saját “illatomban”! 😀

Remélem mindenkinek szépen telt a Húsvét, úgy, ahogy eltervezte, pihenéssel, örömmel, a szerettei körében! Boldog Ünnepet nektek!