Novemberben jelentkeztem egy onlne scrapbook tanfolyamra a Női Csizma Design szervezésében. Korábban náluk készítettem egy hasonló tanfolyamon a 10 dolog amiért szeretlek albumomat. Mivel az is nagyon a szívemhez nőtt, plusz igazi Karácsony-imádó lány vagyok, úgy gondoltam egy December Daily albummal sem lőhetek túlzottan mellé! Így is lett, szuper kis workshopot kaptunk az alkotócsomaghoz. Ezúttal Tihany Tami volt a “tanárnénink”, akit már régóta ismerek a Hobbikuckós pályafutása nyomán. Nagyon szép ékszereket készít, varr, gyurmázik, textilekkel dolgozik, sokszor cserélgettünk is anno, így tudtam előre hogy biztosan jó stílus- és szépérzékkel van megáldva, sokat tanulhatunk tőle, valamint nagyon kedves lány is. Novemberben meg is érkezett a kis csomag, benne minden földi jóval és scrapbook kellékekkel, aztán az online leckék megjelenése után indulhatott az alkotás! Az én csomagommal volt egy kis gond, mert sok betűkivágó, matricák, és egy-két dolog véletlenül kimaradt a pakkból. Szerencsére a lányok szuper-kedvesek voltak, gyorsan orvosolták a problémát, így simán felzárkózhattam a csapathoz!

moddd

Elsőként az albumborítót készítettük el. Nem fogok mindent lépésről lépésre leírni, hiszen nem akarom elvenni Tamiék kenyerét, csak gondoltam megosztom veletek hogyan alakult az én albumom, hátha valakire inspiráló, vagy esetleg kedvet kaptok ti is egy hasonló scrapbook album elkészítéséhez! Gondoltátok volna hogy ez a borító gyakorlatilag egy nagyobb darab bőrből, egy binderből, kettő stardream papírból és három darab kartonból állt össze? Iszonyúan élveztem a készítését! Még sosem csináltam ilyet korábban és nagyon jó dolognak tartottam hogy megtanultuk a binderes album minden csínját-bínját! Ezek után simán el tudnék készíteni egy újabbat, ha éppen arról lenne szó. Tami adott egy nyomvonalat a dekorálásra is, de ezt abszolút nem volt kötelező követni, ezért én sokban eltértem tőle és a magam képére formáltam a borítót. Elégedett vagyok vele, szerintem jól sikerült!

dd1m

A következőkben leckéről leckére tematikusan haladtunk és készítettük el a belső oldalakat. Az én albumom most gyakorlatilag félész állapotban van, kicsit megrekedtem vele decemberben, amikor a kiskutyám beteg lett, jöttek az ünnepek, és amúgy is le voltam merülve lelkileg, kellett egy kis pihenő az alkotásban (is). Feltett szándékom januárban-februárban befejezni az egészet, de már a félkész album is igazi szívem csücske lett! Igyekeztem sok ötletet megragadni és kipróbálni a Tami által adott leckékből. A kedvenceim a kihajtogatós oldalak voltak azt hiszem és a különböző oldalbővítési lehetőségek, amiket később is nagyon sok formában és változatban tudok majd használni scrap albumokban! Elsajátíthattuk a shaker-box készítést is, ami gyakrolatilag egy kis “zacskó” illetve “doboz”, pausz papírból, megtöltve mindenféle csilli-villi cuccal, glitterrel, gyöngyökkel, flitterekkel, szóval mindennel ami csörög és jól lehet rázni! Az áttetsző papír alatt szépen megcsillannak ezek a kis karácsonyi csodák. Nagyon hangulatos tőle az album!

dd2m

Valójában én picit csaltam a DD albumom készítésénél, mert nem csak és kizárólag idei képeket használtam fel hozzá. Ennek több oka is van, az egyik és legfőbb hogy idén Karácsonykor viszonylag keveset fényképeztem, nem tudtam volna megtölteni az albumom. A másik ok hogy az elmúlt évekből rengeteg szuper karácsonyi képem halmozódott fel amik régóta porosodnak különböző disc-eken, szerettem volna ha nyomtatott formában is léteznek, és erre most kitűnő alkalom adódott. Sok fotót használtam fel az Instagramomról, ezeket általában egy kisebb Teresa Collins papírra helyeztem különböző díszítésekkel, rétegezéssel, szegélykivágásokkal, chipboardokkal. A Project Life tasakokat egyelőre nem variáltam túl, ezekbe csak simán belecsúsztattam a nagyjából összeillő színvilágú fotókat (pl. játék a hóban, fehér karácsonyfa, kutyusos képek). A kihajtogatós oldalra egy visegrádi kirándulásunk képeit szeretném majd tenni, és még nagyon sok kallódó ötletem van, nem is valósítottam meg mindent a workshopon elsajátított dolgok közül. Azt hiszem tartalmas január lesz, ha be akarom fejezni az albumot. Jó dolog így a tél közepén kicsit kreatívan kikapcsolni és a szép dolgokra koncentrálni. Ebben ez az album nagyon sokat segít!

dd3m

Azt hiszem a bejegyzés elején kellett volna szerepelnie, de most itt a végén fog állni, hogy a workshop előtt vettem magamnak egy fotónyomtatót, ami nagyban megkönnyítette a scrapbook-os munkát. A DD album sokféle méretű, felbontású képet kíván meg, folyton változtatom az ötleteket és a kivágásokat, ezért számomra baromira nagy visszatartó erő volt hogy a nyomtatás miatt  folyton a fotó-boltba kellene rohangálnom, ráadásul nem is biztos hogy teljesíteni tudták volna minden igényemet. Szóval, így történt hogy beruháztam egy Canon Pixma iP7250 nyomtatóra és nagy szerelembe estünk. Glossy fotó papírra nyomtatom a képeimet, wifin csak simán áttolom a nyomtatóra a GIMP-ben megszerkesztett fotókat, és már kész is. Még kábelezni sem kellett! Nagyon szép minőségben dolgozik, csodás a felbontás, élesek a fotók, élénkek a színek, nem csíkoz. Szóval ódákat tudnék zengeni róla! Sokban leegyszerűsíti nekem a scrapbookozást és persze baromira kényelmes megoldás.Ha valaki hosszútávon gondolkodik ilyen hobbiban akkor érdemes ebbe fektetni szerintem!

Remélem tetszenek nektek az eddigi oldalaim (a képek klikkre nőnek)! Ha tovább haladok az alkotásban akkor a többit is mutatni fogom itt! Ti érdeklődtök a scrapbook iránt, esetleg próbáltátok már vagy gondolkodtatok valami hasonló kurzuson? Szívesen hallanám a tapasztalatokat!