Kétségtelen vannak a blogomon vissztérő témák, ilyen például a szüret a papánál, ahol minden évben segítünk a családdal, kisebb-nagyobb létszámban. Idén mind mentünk, a férfim igazoltan maradt távol, munka miatt. A papámnak tényleg a mindene a szőlő. Jó pár éve alakították át a tanyájukat egy igazán lakható kis házzá, ezáltal ki tudtak költözni a 9. emeletről, a szűkös panellakásból. Most tényleg közel vannak a természethez, mégis mindenük megvan fenn a hegyen: víz, villany, kábel tv, fával tüzelnek, szóval egy igazi kis mini családi ház. A papám nagyon kedves, csendes, nyugodt és szeretetre méltó ember. Nagyon sok szenvedést megélt már az életben: az egyik szeme üveg szem, cukorbeteg, küzd az érszűkülettel, már több életveszélyes műtéten is átesett, a lábait pedig évekkel ezelőtt le kellett vágni, térdtől lefelé, mindkettőt. De! Ezen borzadalmak ellenére is vidám, optimista és életszerető! Ellátja magát és a mamámat, mankókkal ugyan de megy, autót vezet, bevásárol, bort készít, gondozza a szőlőjét, egyedül. Sokan tanulhatnánk tőle. Ez most róla a kedvenc képem, amit pénteken csináltam. Annyira Ő:

A náluk végzett szüret igazából inkább családi program nekünk, mint nagy munka. 1 – 1.5 óra alatt kb. elvégzünk mindennel, úgyhogy egy délelőtt alatt megvan a szüretelés oroszlánrésze, egyáltalán nem feszített tempóban. Kicsit a hűvös idő bezavart, de végül szerencsésen megúsztuk eső nélkül. A tesóm együtt szedte a szőlőt a párjával, annyira cukik voltak, csináltam róluk is pár aranyos képet 🙂

Fentről tényleg nagyon szép a kilátás és ilyenkor már minden zöld-barna-sárga színekben játszik, nem csak a falevelek, az egész táj. Az eső miatt a környező településeken még ült a köd. Szerintem ez csak annak nem tetszik, akiknek nincsen semmi szépérzéke. A lugast volt a legmelósabb leszedni, mert minden tőke vizes volt és a fürtökről is csöpögött az arcunkba a víz, de azért megküzdöttünk ezzel is:

Remélem, hogy a végeredmény finom lesz, és a papa elégedett lesz a munkánkkal! Nekünk lényegében egész évben tőle van borunk, mondjuk nem is iszunk sokat, de bőven ellát vele minket. A tanyában kuktában főtt kakaspörköltet ebédeltünk, aztán otthon pihengettem anyáékkal picit. Rákészültünk a szürettel a hétvégi lazításra!