A macaronokkal való történetem elég régre vezethető vissza. Mikor először megláttam őket a neten, rögtön megtetszettek, a cuki kis színeikkel és formáikkal, biztos voltam benne, hogy nagyon finomak és különlegesek lehetnek. Már akkor tudtam, hogy muszáj lesz egyszer sütnöm ilyet vagy legalább ennem valahol. Először gyurmából készültek el, és az Urban:Eve-el közös játékunkon lehetett is macaron kiegészítőket nyerni tőlem. Ekkor ismerkedtem meg Emőkével, aki bár nem nyert a játékon, de rendelt pár macaron szettet magának. Azóta nagyon sok ilyen ékszert csináltam, sokat el is adtam, nagy kedvencek lettek.

Emőke és a párja – Bence – a Balhétterem blog írói és nagyon finomakat sütnek meg főznek. Emőke is nagy macaron rajongó és több receptet kipróbált, persze, nem mindig járt sikerrel. A Latsia-féle receptről viszont nagyon jókat nyilatkozott, így gondoltam, megsütöm én is, mire a Ritu jön vendégségbe, tökéletes meglepi lenne (Ő is nagy macaron kedvelő, amúgy).  Hát az én sütijeim felértek egy brutális macaron kataszrófával. Este 11-kor még a konyhában gubbasztottam egyedül, hulla fáradtan, és küszködtem. A tepsiben totál szétterültek a sütik, nagy, lapos korongokká. Az első adag még úgy nézett ki hogy jó lesz, de a többi?! Jesszusom! Ráragadtak a papírra, így a felét konkrétan nem tudtam hasznosítani, összestek, betört a tetejük, mindenhez odaragadtam, összekentem magam ételfestékkel és cukormázzal. Ocsmány volt. És nagyon mérges voltam. Ilyen sz*rt még nem sütöttem (de azért I love Macaron)

Ízre amúgy nem voltak rosszak, de a külalak: Borzalmas! Az egész sztori legviccesebb momentuma, hogy mikor a Ritu megérkezett, egy csomag macaront nyomott a markomba. Mert szeret. És mert szeretjük a macaront. Ezek persze cukrászdából vannak, és normális esetben így néznek ki. Just LOVE:


A receptet azért megosztom, hátha én rontottam csak el valamit, és ha van kedvetek próbáljátok ki és írjátok meg, hogy nektek sikerült-e?! Ja, és küldjetek kóstolót! 😛

Hozzávalók (teljes adag):

12,5 dkg mandula (már csak szeletelt volt itthon)
25 dkg porcukor
12,5 dkg tojásfehérje
0,75 dl  kristálycukor = 7,5 – 8dkg kristálycukor
1 ek kakaó (ezt kihagytam)
piros ételfesték (elhagyható, vagy bármilyenre cserélhető)

Étcsokoládés ganache krém: (ez a krém jó bonbonba is!)

15 dkg étcsokoládé
1 dl tejszín
3,5 dkg vaj
A hozzávalókat összeolvasztjuk és behűtjük, hogy majd a kész macaronokat megkenjük vele.

A mandulát a robotgéppel megdaráljuk, hozzáforgatjuk a porcukrot és félretesszük. A tojásfehérjéket habbá verjük, majd a vége felé hozzászórjuk a kristálycukrot és belecsöpögtetjük az ételfestéket is.  Kakaót én (is) kihagytam. A cukros mandulát a habhoz szórjuk és a legkisebb fokozaton hagyjuk tovább keverni a gépet. Nyomózsákba töltjük és sütőpapírral bélelt tepsire kb. egyforma korongokat nyomunk. 30 percig szobahőmérsékleten száradni hagyjuk, míg a teteje érintésre száradt nem lesz, majd 160 fokos sütőben kb. 10 perc alatt készresütjük. A sütőből kivesszük, hűlni hagyjuk, majd éles késsel leemeljük a macaronokat. Amikor kihűlt megkenjük a ganache krémmel és ha kibírjuk másnap fogyasszuk.